Zwangerschapsbegeleiding

De vroege relatie met de moeder (en de vader/partner)
is de moeder van alle relaties

Vanaf 1989 heb ik groepen vrouwen begeleid tijdens hun zwangerschap. Als gevolg van mijn eigen ontwikkeling en de veranderde vraag van de moderne ouders, ben ik in 2011 overgegaan op de Haptonomische Zwangerschaps Begeleiding voor stellen. Dwz individuele begeleiding waarbij het contact tussen de ouders en het ongeboren kindje centraal staat. Door meer gevoel te krijgen voor jezelf, elkaar en het kindje beleef je de zwangerschap bewuster en de bij zwangerschap en bevalling behorende ongemakken anders, milder. Het is gebleken dat vrouwen die tijdens de bevalling contact met hun ( onder) lijf kunnen houden, meer verzachten en minder last van angst en pijn hebben. De rol van de partner, ter ondersteuning van de moeder, dmv aanraken en ook uitnodigen naar de pijn toe te gaan, zal daarom groter zijn dan die in de reguliere begeleiding. Daarbij bieden jullie als ouders, door contact te maken, het kindje een veilige basis die de hechting ten goede zal komen. Het voelen is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt bij de mens, al vroeg in de buik. Een veilig gehecht kindje zal met meer vertrouwen relaties kunnen aangaan en ook vertrouwen in zijn eigen kunnen ontwikkelen.

Onderwerpen zijn:

  • aktieve rol partner, gericht op bewustwording, ontspanning en ondersteuning
  • contact maken door aan te raken met moeder, vader/partner en het kindje voor een veilige hechting
  • omgaan met en verminderen van pijn en angst bijv. als gevolg van een trauma of eerdere bevalling
  • informatie over de bevalling zoals ontsluitings- en baarhoudingen
  • adviezen over draaghoudingen en contact maken met de baby na de bevalling

De begeleiding start rond 20 weken en bestaat uit circa 6 sessies van 1 uur; 5 (of meer) voor de bevalling en 1 (of meer) er na met het kindje.

De kosten zijn € 85,- per sessie. Sommige zorgverzekeraars vergoeden haptonomische begeleiding of doen een bijdrage aan de zwangerschapsbegeleiding. Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken. Dan beslis je daarna of je de gehele begeleiding wil volgen.

Ik ben lid van de vereniging van haptonomische zwangerschapsbegeleiders (VHZB) www.vhzb.nl

Aanmelden

Je naam

Je e-mailadres

Je telefoonnummer

Postadres

Postcode

Woonplaats

Vragen/opmerkingen: